Hoe word ik ITAA-lid?

Om de examenjury te kunnen overtuigen, zal een diploma niet volstaan. Het diploma moet aangevuld worden met een praktijkervaring. Die ervaring kan op verschillende manieren worden opgedaan, via “de stage” of op “eigen houtje met een eigen begeleider”.

Via de stage

Bij de eerste variant kiest men voor het stagetraject van het ITAA, met stagemeester.

Eerst moet de kandidaat-stagiair een test af te leggen: het toelatingsexamen. De inhoud van dat toelatingsexamen wordt bepaald naargelang de vooropleiding. Hoe specifieker de oriëntatie van de vooropleiding richting het beroep, hoe lichter de inhoud zal zijn. Waarom? Omdat voor één of meerdere opleidingsonderdelen dan vrijstellingen bestaan.

Je kan je voor het toelatingsexamen “gecertificeerd accountant”  of “gecertificeerd belastingadviseur” inschrijven.+
Welke vrijstellingen je precies krijgt, vind je in onze brochure hieronder.

 

Na deze test kan dan een periode van intensief werkplekleren (“stage”) beginnen en dit onder het waakzame oog van één of meerdere stagemeesters en de Stagecommissie van het ITAA. Een stage kan pas officieel aangevat worden zodra ook een stageovereenkomst is ondertekend. Het ITAA stelt een model ter beschikking .

Beroepservaring?

Met de tweede variant kiest een kandidaat-lid voor een eigen traject. Dit traject duurt wat langer, maar heeft uiteindelijk als doel zich klaar te stomen voor het bekwaamheidsexamen. Hier moet geen toelatingsexamen worden afgelegd.
Voor meer info, neem een kijkje in de bijgevoegde brochure.
Wil je gebruikmaken van je beroepservaring, schrijf je hier in.

Bekwaamheidsexamen

Het bekwaamheidsexamen is voor iedereen hetzelfde. Ongeacht het gekozen traject zijn de jury en de materies dezelfde, tenzij het gaat om een zeer specifieke beroepservaring. Zo zullen de bedrijfsrevisoren die gecertificeerd accountant willen worden enkel examen afleggen over de fiscale vakken, of nog de gecertificeerd belastingadviseurs die gecertificeerd accountant willen worden leggen alleen examen af over louter de boekhoudkundige vakken.

Je deelname tot het bekwaamheidsexamen aanvragen, doe je via het ITAA-portaal

De kalender van de verschillende examens en inschrijvingsperiodes kan u hier vinden.

ISSUU ondersteunt geen Internet Explorer meer. Internet Explorer-gebruikers kunnen de pdf hier downloaden.